07.-08.
června
2025

Státní zámek Stekník

otevřeno pouze v sezóně

Otevřeno během víkendu otevřených zahrad:

sobota (07.06.2025):
od 10:00h do 17:00h
neděle (08.06.2025):
od 10:00h do 17:00h

vstupné

ano S průvodcem základní 100 Kč, snížené 80 Kč a děti (6-17 let) 30 Kč, děti (0-6 let) zdarma. Bez průvodce viz. klasické vstupné II. okruhu

Dopravní spojení:

cesta vlakem: stanice Lišany u Žatce, nebo Dolejší Hůrky - pěšky procházkou směr Hradiště asi 2 km a 1km z Hradiště do Stekníka směr Žatec cesta autobusem: přímý spoj z Loun i Žatce cesta autem: 6 km od Žatce směr Louny /silnice 1. třídyč. 225/ 8 km od

Další informace:

vstup se psem
vhodné s dětmi
WC
občerstvení
Lokalita:
Žatec, Ústecký kraj, Česká republika
Typ objektu:
historická zahrada
Adresa:
Stekník 1, Žatec 438 01
Kontaktní osoba:
Eva Zajíčková
Email:
Telefon:
Oficiální web:

Popis

Italská terasovitá zahrada zámku Stekník

Zámecká zahrada patří k jedněm z mála zachovalým italským zahradám u nás v Čechách. Nechal ji vybudovat hrabě Jan František Kulhánek z Klaudensteina a to pro svou budoucí ženu hraběnku Marii Franciscu z Hohenembs. Zahrada vznikla terenní úpravou jižního a jihozápadního svahu pod zámkem, stalo se tak kolem roku 1765–1770, kdy došlo k velkolepé přestavbě nejen zámku samotného, ale celého jeho okolí. Základem zámecké zahrady je ústřední osa, tvořená hlavní cestou, směřovanou na střed zahradního průčelí. Zahrada položená na této ose probíhá v různých úrovních terénu, vyrovnávací terasy pak zpevňují zídky se širokými schodišti. Hlavní funkcí zahrady bylo vpodstatě rozšířit obytnou plochu zámku, byla tedy především zahradou okrasnou a odpočinkovou. Italská zahrada byla často zakládána na nepříliš velké ploše s poměrně hojnými kratochvilnými stavbami – terasy s umělou i uměleckou výzdobou, gloriety, salla tereny a další umělá i umělecká díla určovaly její výsledný vzhled. Živé rostliny nehrály v italské zahradě tolik významnou roli, i když byli pochopitelně také nezbytné. Cenila se však více jejich přirozená podoba hlavně v dálkových průhledech. Boční partery často zdobily střihem tvarované stále zelené keře, brodérie a později treláže s popínavými rostlinami. Na schodištích bývaly umístěny nádoby s cizokrajnými keři. V naší zahradě, kromě výše zmíněných charakteristik, najdete různá intimní zákoutí, odpočinkové vedlejší terasy (což s sebou jistě přineslo zjemnělé období rokoka).

Doprovodný program

Prohlídky rozkvetlých zámeckých zahrad, pro skupiny (minimálně 5 osob) s výkladem o italské terasovité zahradě.

Zámek Stekník vás srdečně zve na prohlídku italských terasovitých zahrad s kvetoucími popínavými růžemi. Vůně, krása, tradice, historie, ale také setkávání a trendy jsou slova popisující Víkend otevřených zahrad, který se letos uskuteční ve dnech 7. a 8. června 2025.

Prohlídky samostatně do zahrad již od 10:00h do 17:00h.

Mimořádné prohlídky zámeckých zahrad s průvodcem (minimálně 5 osob) začínají v: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00.

Do zahrad je možné si donést i vlastní piknikové deky. Budeme se na vás těšit.

loading

Než budete pokračovat

Snažíme se náš web neustále vylepšovat. A k tomu potřebujeme data. Sbíráme je pomocí cookies, které nám pomáhají analyzovat návštěvnost a následně přizpůsobit obsah a reklamu. Pokud se sběrem cookies nesouhlasíte, klikněte zde.

Cookies - nastavení

zavřít

Snažíme se náš web neustále vylepšovat. A k tomu potřebujeme data. Sbíráme je pomocí cookies, které nám pomáhají analyzovat návštěvnost a následně přizpůsobit obsah a reklamu. Pokud se sběrem cookies nesouhlasíte, klikněte zde.

Správa předvoleb souhlasu

Nezbytné cookies

Bez nich se web neobejde. Zajišťují, aby vše fungovalo, jak má.

vždy povoleno

Marketingové cookies

Shromažďují informace, které pomáhají k lepšímu přizpůsobení reklam vašim zájmům.

Personalizační cookies

Se zapnutým personalizovaným cílením budeme zpracovávat informace o vašem chování na webu. Díky tomu jsme vám schopni nabídnout to, co vás zajímá.

Analytické cookies

Pomáhají nám zjistit, kdo navštěvuje náš web a jak ho lidé používají. Díky těmto datům můžeme efektivně pracovat na vylepšování obsahu i funkčnosti.